Samenwerking binnen teams is een complex gegeven. De som van de delen is niet gelijk aan het geheel omdat sommige dynamieken elkaar versterken en sommige elkaar afzwakken.
Als je een duurzame verandering met een team wilt realiseren, dan werk je best op de verschillende niveaus gelijktijdig.
- Het individu stapt in de groep met zijn/haar overtuigingen en talenten. Dit is alles wat de persoon succesvol heeft gemaakt en tegelijkertijd alles wat maakt dat deze persoon niet verder geraakt.
Hier werkt individuele coaching goed. Mensen bewust maken van hun beperkende patronen en overtuigingen en hen helpen buiten hun comfortzone te treden.
De opportuniteit voor verandering is de grote veiligheid van de individuele setting waardoor mensen gemakkelijker groeien.
- Subteams zijn officieuze banden tussen mensen. Hier kunnen ook mensen bij zijn die niet tot het team behoren. De gesprekken aan de koffiemachine die soms stilvallen als er een buitenstaander voorbij komt zijn hier een duidelijk voorbeeld van. Deze subteams, of secundaire circuits zoals ze in groepsdynamica genoemd worden, kunnen een team maken en kraken. Zolang de informatie van deze secundaire circuits doorstroomt naar het primaire circuit, het volledige team, draagt het bij tot het geheel. Anders krijg je geroddel en dat kan het een team kraken. Secundaire systemen tonen in grote mate de psychologische veiligheid binnen een team.
Hier zijn twee belangrijke opportuniteiten:
- Ideeën voor
verandering kunnen in deze kleine groepjes geïntroduceerd worden en je
oogst snel waardevolle beperkingen en bezorgheden. Het vergroot ook het
draagvlak voor een verandering die later in het volledige team besproken
wordt.
- Onderlinge spanningen worden
veel sneller duidelijk omdat het binnen subteams vaak een
gemeenschappelijke vijand is.
- Het team, of primaire circuit in groepsdynamica, is de complexe mix van elkaar versterkende en afzwakkende talenten en overtuigingen en van allerhande secundaire circuits. Wel vaker staat in teams de psychologische veiligheid zwaar onder druk en hoe hoger de deelnemers in de organisatie, hoe moeilijker dit wordt. De reden hiervoor is dat de talenten die maken dat mensen verantwoordelijkheid nemen, ook betekent dat ze met een complexiteit van belangen proberen te verzoenen wat een dans op een slappe koord is.
De opportuniteit in het team is dat je alles bij elkaar krijgt. Met de juiste aanpak en het juiste draagvlak (een geëngageerde CEO) kunnen grote veranderingen op korte termijn een formidabele boost krijgen.
Wanneer er een succesvolle verandering gerealiseerd werd, ben je nog niet klaar. Het is belangrijk om de verandering te bestendigen. Systematisch de leerpunten blijven herhalen, in de praktijk aandacht aan blijven besteden en concreet maken door samen doelen op te stellen en deze te bespreken in de periodieke evaluaties. Zo wordt de nieuwe manier van werken, de normale manier van werken.
Wil je hier verder over sparren dan maak ik graag tijd voor je.